+8617773160488

EN
semua Kategori

industri Berita

Kamu di sini : Laman Utama>Berita Terkini>industri Berita

Arahan Untuk Mengawal Penyelewengan Herotan Gear Palsu

TIME: 2021-08-10 HITS: 64

19-1


Pelindapkejutangear palsuadalah pautan utama yang menyebabkan herotan. Kaedah asas untuk mengawal herotan pelindapkejutan adalah dengan menyejukkan semua bahagian gear secara seragam yang mungkin. Di samping itu, terdapat beberapa isu penting:

1. Pengaruh kebolehkerasan keluli itu sendiri terhadap herotan.

Semakin tinggi kebolehkerasan keluli, semakin besar isipadu yang terlibat dalam transformasi struktur. Apabila bahan kerja dikeraskan sepenuhnya dan keseluruhannya adalah martensit, perbezaan isipadu antara sebelum dan selepas pelindapkejutan mencapai maksimum, dan perubahan isipadu keluli dengan kandungan karbon 1% adalah kira-kira 1%; jika hanya separuh daripada yang mengeras, iaitu separuh daripada isipadu dipadamkan menjadi martensit , Perbezaan isipadu sebelum dan selepas pelindapkejutan akan menjadi dua kali lebih kecil daripada bekas. Oleh itu, lebih kecil kebolehkerasan, lebih kecil herotan pelindapkejutan. Sebaliknya, herotan pelindapkejutan bagi gear palsu adalah lebih besar.

Dalam banyak gear palsu, untuk menyelesaikan masalah herotan, kaedah mengurangkan kekerasan teras sering digunakan. Walau bagaimanapun, memandangkan kekuatan gear, kekerasan teras tidak boleh terlalu rendah, kerana sebab penting untuk kegagalan keletihan banyak gear adalah sisihan kekerasan teras. Oleh itu, ini telah menjadi percanggahan utama dalam pengeluaran gear. Untuk menyelesaikan percanggahan antara kekuatan gear dan herotan rawatan haba pada keperluan kekerasan teras gear, kebolehkerasan keluli mestilah terhad dengan munasabah.

Eksperimen menunjukkan bahawa selagi kebolehkerasan (atau kekerasan teras) keluli adalah serupa, herotan juga serupa, yang menyediakan keadaan yang baik untuk mengawal herotan. Untuk herotan pelindapkejutan gear, tahap kebolehkerasan keluli adalah penting, tetapi yang lebih penting ialah lebar jalur kebolehkerasan keluli, iaitu tahap turun naik kebolehkerasan. Ia adalah tepat kerana kebolehkerasan keluli adalah sangat penting kepada herotan pelindapkejutan gear, semua negara telah memasukkan kebolehkerasan ke dalam piawaian keluli. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lebar jalur boleh keras telah dikecilkan lagi. Sebagai contoh, "Syarat Teknikal untuk Penghantaran Keluli Berkarbur dan Mengeras" Jerman baru-baru ini menetapkan keluli boleh keras sempit, dan lebar jalur telah dikurangkan daripada 8 HRC keluli boleh keras biasa kepada 5 HRC. Piawaian baharu yang dikeluarkan oleh negara kita pada tahun 2004 juga mengurangkan lebar jalur boleh keras berbanding piawaian asal.

2. Pelindapkejutan tekanan paksa.

Banyak pengeluar gear palsu domestik menganjurkan pelindapkejutan percuma dalam konsep, untuk memudahkan proses, memudahkan operasi dan mengurangkan kos. Perkembangan teknologi dan peralatan pelindapkejutan paksa tekanan juga telah banyak terjejas. Malangnya, sukar untuk mengawal herotan gear dengan struktur khas seperti gear serong dengan pelindapkejutan percuma. Selama beberapa dekad, herotan gear serong telah melanda industri gear penempaan negara saya. Malah, dalam pengeluaran rawatan haba, untuk herotan lenturan bahan kerja seperti gerudi pintal kecil dan rod langsing, semua orang mengiktiraf penggunaan pelurus tekanan untuk mencapai pengeluaran besar-besaran yang stabil; dan untuk pembuatan gear berdinding nipis dan berdinding besar dalam gear palsu. Untuk bahagian-bahagian seperti gear serong cakera dan lengan gear penyegerak automatik, penggunaan pelindapkejutan akhbar juga boleh menghapuskan atau mengurangkan pengaruh pelbagai faktor herotan potensi yang wujud dalam proses pengeluaran dan proses rawatan haba di bawah tekanan yang kuat. Harga yang dibayar untuk pelindapkejutan percuma adalah jauh lebih rendah. Oleh itu, pelindapkejutan paksa harus menjadi proses yang penting dan sangat diperlukan.

Baru-baru ini, proses pengerasan aruhan acuan telah dibangunkan di luar negara untuk pengerasan gear khas, terutamanya gear serong dan lengan gear penyegerak, dan telah mencapai hasil yang ketara. Proses baharu ini menggabungkan kelebihan pengerasan aruhan dan pengerasan mampatan, yang boleh mengurangkan herotan, dan boleh mengurangkan atau menghapuskan proses seterusnya. Selain itu, kerana pengerasan aruhan dipadamkan dengan penyejuk berasaskan air, gear selepas rawatan haba tidak perlu dibersihkan. Pada masa yang sama, induktor terbina dalam bukan sahaja boleh digunakan untuk pemanasan dan pelindapkejutan, tetapi juga untuk pemanasan dan pembajaan bahagian tanpa peralatan tambahan, jadi kos pengeluaran dikurangkan dengan banyak.

Qingtuo menyediakan Aloi Nikel & Aloi Khas Penempaan Kepersisan Tinggi, 10 Pengeluaran Teratas Pengkhususan Dalam Penempaan Aeroangkasa di China.

Kelebihan kami:
● 25 tahun pengalaman dalam pengeluar aloi suhu tinggi.

● Pasukan teknikal profesional.

● 8 tan VIM +X tan VAR.

● 10 pengeluar penempaan aeroangkasa terbaik.

● Pembekal komponen enjin palsu Rolls-Royce.