+8617773160488

EN
semua Kategori

Berita syarikat

Kamu di sini : Laman Utama>Berita>Berita syarikat

Qingtuo menerangkan secara ringkas sejarah perkembangan aloi super

TIME: 2021-08-18 HITS: 73

20-1

Aloi supermerupakan salah satu bahan yang digunakan secara meluas dalam pelbagai industri di negara kita sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi sejarah perkembangannya sebenarnya diperkenalkan ke negara ini oleh teknologi pembuatan keluli asing. Qingtuo secara ringkas memperkenalkan sejarah pembangunan superalloy.

Proses pembangunan aloi super

Sejak akhir 1930-an, Britain, Jerman, Amerika Syarikat dan negara-negara lain telah mula mempelajari aloi super. Semasa Perang Dunia Kedua, untuk memenuhi keperluan enjin aero baharu, penyelidikan dan penggunaan aloi super memasuki tempoh pembangunan yang giat. Pada awal 1940-an, Britain mula-mula menambah sejumlah kecil aluminium dan titanium kepada aloi 80Ni-20Cr untuk membentuk fasa γ┡ untuk pengukuhan, dan membangunkan aloi berasaskan nikel pertama dengan kekuatan suhu tinggi yang lebih tinggi. Dalam tempoh yang sama, Amerika Syarikat mula menggunakan aloi berasaskan Vitallium kobalt untuk membuat bilah bagi memenuhi keperluan pembangunan pengecas turbo untuk enjin aero omboh. Selain itu, Amerika Syarikat juga telah membangunkan aloi berasaskan nikel Inconel untuk membuat kebuk pembakaran enjin jet. Kemudian, untuk meningkatkan lagi kekuatan suhu tinggi aloi, ahli metalurgi menambah tungsten, molibdenum, kobalt dan unsur-unsur lain kepada aloi berasaskan nikel untuk meningkatkan kandungan aluminium dan titanium, dan membangunkan satu siri aloi, seperti "Nimonic" British dan "Mar-M" dan "IN" Amerika, dsb.; dalam aloi berasaskan kobalt, nikel, tungsten dan unsur-unsur lain ditambah untuk membangunkan pelbagai aloi suhu tinggi, seperti X-45, HA-188, FSX-414, dll. Oleh kerana kekurangan sumber kobalt, pembangunan aloi super berasaskan kobalt adalah terhad. Pada tahun 1940-an, superaloi berasaskan besi juga telah dibangunkan. Pada tahun 1950-an, jenama seperti A-286 dan Incoloy901 muncul. Walau bagaimanapun, disebabkan kestabilan suhu tinggi yang lemah, perkembangannya menjadi lebih perlahan sejak 1960-an. Kesatuan Soviet mula menghasilkan aloi super berasaskan nikel jenama "ЭИ" sekitar tahun 1950, dan kemudiannya menghasilkan siri super aloi cacat "ЭП" dan siri super aloi "ЖС". China memulakan percubaan pengeluaran aloi super pada tahun 1956, dan secara beransur-ansur membentuk siri super aloi cacat "GH" dan siri super aloi "K". Pada tahun 1970-an, Amerika Syarikat juga menerima pakai proses pengeluaran baharu untuk mengeluarkan bilah kristal berarah dan cakera turbin metalurgi serbuk, dan membangunkan bilah kristal tunggal dan komponen aloi suhu tinggi yang lain untuk memenuhi keperluan peningkatan suhu di salur masuk turbin aero-enjin. .


Cara untuk meningkatkan kekuatan

Aloi super harus mempunyai kekuatan rayapan dan kekuatan daya tahan yang tinggi, kelesuan terma yang baik dan rintangan lesu mekanikal (lihat keletihan), rintangan pengoksidaan dan kakisan gas yang baik, dan organisasi yang stabil. Antaranya, kekuatan rayapan dan kekuatan daya tahan adalah yang paling penting. Cara untuk meningkatkan kekuatan aloi super ialah:

 

Pengukuhan penyelesaian pepejal

Penambahan unsur (kromium, tungsten, molibdenum, dsb.) dengan saiz atom yang berbeza daripada logam asas menyebabkan herotan kekisi logam asas, penambahan unsur yang boleh mengurangkan tenaga kerosakan susunan matriks aloi (seperti kobalt ) dan penambahan unsur yang boleh melambatkan kadar resapan unsur matriks Unsur (tungsten, molibdenum, dll) untuk mengukuhkan matriks.

 

Pengukuhan kerpasan

Melalui rawatan penuaan, fasa kedua (γ┡, γ", karbida, dll.) dimendakkan daripada larutan pepejal supertepu untuk mengukuhkan aloi (lihat fasa aloi). Fasa γ┡ adalah sama dengan matriks, dengan muka -struktur padu berpusat, kekisi Pemalar adalah serupa dengan matriks dan koheren dengan kristal, jadi fasa γ┡ boleh dimendakan secara seragam dalam matriks dalam bentuk zarah halus, yang menghalang pergerakan kehelan dan menghasilkan kesan pengukuhan yang ketara Fasa γ┡ ialah sebatian antara logam jenis A3B, dan A mewakili Nikel, kobalt, B bermaksud aluminium, titanium, niobium, tantalum, vanadium dan tungsten, manakala kromium, molibdenum dan besi boleh sama ada A atau B. fasa γ┡ tipikal dalam aloi berasaskan nikel ialah Ni3 (Al, Ti) Kesan pengukuhan fasa γ┡ boleh dikuatkan dengan cara berikut: ①Tingkatkan bilangan fasa γ┡; ②Jadikan fasa γ┡ dan matriks mempunyai tahap ketidakpadanan yang sesuai untuk mendapatkan ef pengukuhan kesan herotan koheren; ③Tambah niobium, tantalum, dsb. Elemen meningkatkan tenaga sempadan domain anti-fasa fasa γ┡ untuk meningkatkan keupayaannya untuk menahan pemotongan kehelan; ④ Menambah kobalt, tungsten, molibdenum dan unsur-unsur lain untuk meningkatkan kekuatan fasa γ┡. Fasa γ" ialah struktur tetragonal berpusatkan badan, dan komposisinya Ia adalah Ni3Nb. Oleh kerana tahap ketidakpadanan yang besar antara fasa γ" dan matriks, ia boleh menyebabkan herotan koheren yang besar, supaya aloi memperoleh kekuatan hasil yang tinggi. Walau bagaimanapun, kesan pengukuhan berkurangan dengan ketara apabila suhu melebihi 700 ℃. Aloi super berasaskan kobalt secara amnya tidak mengandungi fasa γ┡, manakala pengukuhan dengan karbida.

 

Pengukuhan sempadan bijian

Pada suhu tinggi, sempadan bijian aloi adalah pautan lemah, dan menambah sedikit unsur boron, zirkonium dan nadir bumi boleh meningkatkan kekuatan sempadan bijian. Ini kerana unsur nadir bumi boleh membersihkan sempadan bijian, atom boron dan zirkonium boleh mengisi kekosongan sempadan bijian, mengurangkan kadar resapan sempadan bijian semasa proses rayapan, menghalang pengumpulan karbida sempadan bijian dan menggalakkan spheroidisasi kedua. fasa sempadan bijian. Di samping itu, menambah jumlah hafnium yang sesuai kepada aloi tuang juga boleh meningkatkan kekuatan dan keplastikan sempadan bijian. Rawatan haba juga boleh digunakan untuk membentuk karbida seperti rantai pada sempadan butiran atau menyebabkan lenturan sempadan butiran untuk meningkatkan keplastikan dan kekuatan.

 

Pengukuhan penyebaran oksida

Melalui kaedah metalurgi serbuk, oksida kecil yang kekal stabil pada suhu tinggi ditambah kepada aloi dalam keadaan tersebar, dengan itu memperoleh kesan pengukuhan yang ketara. Oksida yang biasa ditambah termasuk ThO2 dan Y2O3. Oksida ini menguatkan aloi dengan menghalang pergerakan terkehel dan menstabilkan substruktur terkehel.

Qingtuo ialah Pembuatan Profesional dan Pembekal Aloi Khas & Superalloy Penempaan Ketepatan Tinggi,Selepas 25 tahun pembangunan, Qingtuo kini telah berkembang sehingga lebih 200 pekerja, separuh daripadanya telah bekerja dalam industri aloi suhu tinggi selama lebih daripada 10 tahun. Selain itu, kami mempunyai 15 pakar produk dan juruteknik berpengalaman untuk memastikan kualiti produk. 

Qingtuo mempunyai keupayaan metalurgi khas termaju antarabangsa, termasuk Relau Aruhan Vakum 6 tan, Peleburan Arka Vakum 6 tan, Peleburan Semula Elektroslag 18 tan dan Peleburan Semula Elektroslag Perlindungan Argon 18 tan, Relau penapisan AOD 20 tan, penapisan semula 20 tan LF relau, relau penapisan VOD 20 tan, barisan pengeluaran, mesin penempaan 25MN & 8MN, mesin gelek jenis 450 & 320, mesin pelurus jenis 90, mesin pelurus jenis 40 dengan lengkung hiperbolik 7 penggelek, mesin pelurus jenis 40 dengan 11 penggelek, jenis 100 mesin pengisar, mesin pengisar jenis 40, mesin pengisar tanpa pusat jenis 83 dan mesin pengisar tanpa pusat jenis 80.

Dan perniagaan kami telah berkembang dan berkembang daripada industri tradisional kepada bidang teknologi baharu yang lain seperti minyak & gas, petrokimia, nuklear, perubatan biologi, kuasa elektrik, pembinaan kapal, penerbangan dan aeroangkasa. 

Kami telah menyediakan aloi asas Ni berkualiti tinggi dan bahan aloi berasaskan Bersama kepada lebih daripada 60 pelanggan negara. Kami mempunyai banyak aloi gred kelebihan seperti 245SMo, 17-4PH, 904L, S32760, Nitronic 60, Nimonic C263, Inconel 713C, Inconel 718, Inconel 601, Incoloy 901 dan Monel K500.